4 věci, které mají zásadní vliv na nabíjení telefonu

Často jsme se na festivalech setkali s otázkou, na kolik „procent“ telefon nabijeme. Odpověď není úplně jednoduchá, protože následující 4 věci zásadně ovlivňují rychlost nabíjení a „procento“, na kterém po nabíjení skončíš.

1. Používání telefonu

Už jsi asi slyšel o tom, že čím víc telefon během nabíjení používáš, tím míň se nabije. Pokud například natáčíš video a rovnou ho sdílíš třeba na Facebook tvůj telefon spotřebovává velké množství energie. A to velké množství energie může být až tak velké, že nakonec skončíš s míň nabitou baterií, než jsi měl na začátku. Telefon spotřebovává určité množství energie i když jej zrovna nepoužíváš. Abys totiž okamžitě věděl, kdo ti napsal na Messengeru, nebo kdo tě označil v příspěvku na Facebooku, musí se čas od času připojit k internetu a to nějakou energii sežere. Jak tomu zabránit ti řekneme na konci článku.

2. Rychlost nabíjení

Možná sis už na nabíječce nebo powerbance všiml několika zvláštních čísel za nimiž následují písmena jako A, V, Hz či mAh a najdeš je například i na notebooku, televizi, lednici apod. Na powerbankách jsou rozhodující čísla u nápisu „Output“ – tedy výstup z powerbanky. Na rychlost nabíjení má vliv číslo před „A“. Představ si to jako kohoutek u vany – čím víc ho povolíš, tím rychleji si vanu napustíš. Standardní je 1A – to stačí všem běžným telefonům, které se nabíjejí cca 2,5 – 4 hodiny podle kapacity baterie – o tom ale později.

Značení nabíječek a powerbank

Novinkou je tzv. „fast charge“ (rychlé nabíjení – pozn. překlad). To znamená, že majitelé nových telefonů, které „fast charge“ podporují, jej mohou nabít na 100% za poloviční nebo dokonce až třetinový čas!  Umožňuje totiž nabíjení proudem 2A (některé modely až 3A) – tedy dvojnásobným a na svou „plnou vanu“ bys tak čekal pouze poloviční dobu. Nabíjení vyšším proudem bohužel opotřebovává baterii telefonu více a podstatně tak zkracuje její životnost – což probereme dále.

Naše Plugpo powerbanky zatím nabíjejí standardní rychlostí, která ovšem velké většině mobilních telefonů plně dostačuje.

3. Kapacita baterie

Další neméně důležitou vlastností ovlivňující množství nabitých „procent“ telefonu je kapacita baterie. Tvůj telefon je vybaven baterií, která dokáže uchovat určité množství energie, což vystačí na den, dva, nebo sotva několik hodin provozu. Kolik energie dokáže nová baterie uchovat vyjadřuje číslo před „mAh“ – tedy čím vyšší tím více energie baterie pojme. Ovšem čím je ta baterie starší a „opotřebovanější“, tím se její kapacita změnšuje. Běžně telefony mívají baterie s kapacitou od cca 1 600 mAh (iPhone SE) do cca 3 000 mAh (Samsung S8). Samozřejmě existují telefony i s mnohem větší kapacitou baterie, ale ty jsou na trhu v menšině.

Powerbanka Plugpo

Čím je kapacita baterie powerbanky vyšší, tím více telefon dokáže nabít. Bohužel čím vyšší kapacita tím vyšší nejen cena, ale i váha a rozměry powerbanky – přirovnali bysme to k vodě v PET láhvi. S objemem 0,5l sice uhasíš akutní žízeň, ale dlouho nevydržíš. S dvoulitrovou lahví zase zvládneš v pohodě celý den, ale je mnohem větší a těžší.

A podobné je to i s tím, kolik procent ti dokáže powerbanka přidat do tvého telefonu. Již zmíněná kapacita baterie je jako objem u PET láhví – z dvoulitrové naplníš půllitr čtyřikrát, ale lahev je velká a těžká. Z půllitrové naplníš půllitr sice jen jednou, ale lahev je lehká a skladná. Záleží na tvých prioritách.

Pro naše Plugpo powerbanky jsme zvolili kapacitu 2600 mAh, která je ideálním kompromisem mezi váhou, cenou a kapacitou powerbanky.

4. Nabíjecí kabel

Velmi důležitým faktorem ovlivňujícím nabíjení je i samotný kabel. Obecně platí, že silnější a kratší kabely by měly přenášet energii lépe a s menší ztrátou. Bohužel častým jevem u velmi levných kabelů je tlustá izolační vrstva z levnějšího PVC (ta má vzbudit dojem silnějšího kabelu) s velmi tenkým vodičem – tedy tím, co skutečně přenáší energii, vyrobeným z mědi, která je však mnohem nákladnější. U kabelů s délkou kolem 20-30 cm to není tak zásadní, ale u kabelů, které mají délku 1-2 m, můžeš mít ztrátu i 50%!

Pokud tedy chceš svůj telefon nabít rychleji a s menšími ztrátami i na dlouhém kabelu, je potřeba si pohlídat jeho kvalitu.

Chceš vědět Kolik tvůj telefon „žere baterky“ i když jej zrovna nepoužíváš a jak tomu zabránit? Článek připravujeme – sleduj nás na našem Facebooku a nic ti neunikne!